Prepúšťanie v Nokii sa dotkne všetkých zamestnancov, aj Slovákov

08.02.2012 Celý región

Budapešť 8. februára (TASR) - Fínsky výrobca telefónov Nokia dnes oznámil, že z terajších 4400 zamestnancov komáromského výrobného závodu do konca tohto roka prepustí 2300 ľudí. Nokia totiž končí s výrobou mobilných telefónov v Európe a presúva ju do Ázie. Oznámenie, že Nokia v maďarskom Komárome prepustí do konca tohto roka 2300 zamestnancov, sa týka všetkých zamestnancov tohto závodu. Reagovala šéfka komunikácie komáromského závodu Nokie Anna Simaiová na otázku TASR, koľko ľudí zamestnávajú zo Slovenska a ako sa ich dotkne prepúšťanie. \"Nokia je nadnárodná spoločnosť a máme spolupracovníkov z viacerých krajín aj v Komárome. Dnešné oznámenie o prepúšťaní sa dotkne všetkých zamestnancov komáromského závodu Nokie,\" uviedla pre TASR Simaiová, ktorá však počet zamestnancov zo Slovenska bližšie nespresnila.

Nokia v priebehu roka postupne zruší v závodoch vo Fínsku a Maďarsku, ale aj v Mexiku, 4000 pracovných miest. Firma sa tak snaží znížiť výrobné náklady, aby lepšie obstála v konkurenčnom boji na trhu s tzv. inteligentnými telefónmi ako je iPhone a ďalšie značky.
Nokia začala už vlani s presunom výroby do Ázie, kde má svoje továrne väčšina producentov komponentov do mobilných telefónov. Fínsky koncern v rámci reštrukturalizácie minulý rok prepustil 10.000 zamestnancov v Európe.
Závody vo Fínsku, Maďarsku a Mexiku však úplne nezatvorí, iba v nich už nebude vyrábať telefóny, ale zamerajú sa na produkciu aspektov pre software.
Podľa vedenia firmy presun výroby do Ázie jej umožní rýchlejšie uviesť na trh inovované produkty a v konečnom dôsledku zvýšiť konkurencieschopnosť.
Nokia, ktorá bola kedysi lídrom na trhu s mobilnými telefónmi, v predchádzajúcich rokoch stratila dominantnú pozíciu. Vytlačili ju z nej tzv. inteligentné telefóny využívajúce operačný program Android ako napríklad iPhone od konkurenčnej firmy Apple. Na ilustráciu, kým ešte v roku 2008 mala Nokia 40-% podiel na trhu s mobilmi, vlani to bolo už iba 30 %. Preto v snahe zastaviť tento pád uzavrela minulý rok partnerstvo s americkým softwarovým gigantom Microsoft a už v októbri uviedla na trh nový model Windows Phone 7.
 

Vyberte región